TopClass Hypotheekproposities

Van funding tot advies: hypotheekproposities in de praktijk.

Datum en tijd

3, 4 en 11 september 2019 van 09.00 – 17.00 uur. Aan het eind van dag 2 is er een borrel aan het strand.

Programma

Dagdeel 1: Introductie in de hypotheekwereld
In deze module doorlopen we de basiskennis. We behandelen elementaire begrippen zoals het hypotheekrecht en zekerheid; onderpanden en verpanden; executie en uitwinning. We bespreken de verschillende vormen van distributie en de spelers op de Nederlandse markt. We kijken hoe het nationale en internationale toezicht geregeld is. 

Dagdeel 2: Producten en processen
We kennen op dit moment een beperkt aantal hypotheekproducten. Maar de meeste geldverstrekkers hebben nog veel complexe producten uit het verleden in hun portefeuilles. We bespreken deze producten en zoomen in op aflosvormen, vermogensopbouw, rentevarianten en prijsopbouw.

We doorlopen de processen in de front-, mid- en backoffice. We doorlopen deze processen stapsgewijs zodat de deelnemer de relatie kan leggen tussen de verschillende stappen en zo een goed overzicht krijgt van het totale hypotheekproces. 

Dagdeel 3: De hypotheekmarkt en partijen in de markt
We schetsen de stand van zaken op de Nederlandse huizen- en hypotheekmarkt en actuele ontwikkelingen in die markt. We bespreken de spelers in de keten: adviseurs, distributeurs, geldverstrekkers, servicers en toezichthouders. We gaan in op de verschillen tussen (groot)banken en (regie) en wat dit betekent voor de bedrijfsvoering van de geldverstrekker en de consument. We gaan in op macro-economische aspecten van de markt, democratische ontwikkelingen en wat dit betekent voor bijvoorbeeld huizenprijzen en rente-ontwikkeling.

Dagdeel 4: Risicomanagement en funding
In vogelvlucht behandelen we diverse soorten risico’s: kredietrisico, renterisico, liquiditeitsrisico en operationeel risico. We leggen de relatie tussen de gevolgen voor de balans en de winst- en verliesrekening en het hypotheektarief voor de consument.

We bespreken de verschillende fundingmechanismen in de markt, zoals balance sheet funding, securitisaties, covered bonds, hypotheekfondsen en funding via de ECB. We zien welke marktpartijen kiezen voor welke fundingmethode en kijken naar de achterliggende redenen.

Dagdeel 5: De customer journey
De klant en zijn klantreis staan centraal in deze module. We behandelen de klankbediening over diverse assen, zoals execution only, advies en hybride modellen als geholpen zelfbediening. Daarnaast geven we een overzicht van en inzicht in de gangbare ideeën voor nieuwe productopties zoals distributie, omnichannel, klantbeleving, klantactivatie en selfservice. Natuurlijk ontbreken de diverse methoden van klanttevredenheidsmetingen niet, waarbij we per methode de voor- en nadelen bespreken. 

Dagdeel 6: Propositie-ontwikkeling
We behandelen een aantal ideeën voor nieuwe proposities zoals vergroenen, vergrijzen en verzilveren, buy-to-let, samengestelde financieringen (bijv. hypotheek gecombineerd met consumptief krediet), BKR-financieringen en bouwsparen. De deelnemers gaan zelfstandig aan de slag met een propositie-opdracht. De uitgewerkte opdracht kan direct in de eigen organisatie gebruikt worden.

Trainers en gastsprekers
De opleiding wordt gegeven door een ervaren trainer van Hypsotech die zijn sporen heeft verdiend in de hypotheekindustrie. Daarnaast nodigen we gastsprekers uit de hypotheekpraktijk uit.

Doelgroep

Customer journey experts, product owners, scrum masters, analisten, consultants, projectleiders en allen die inzicht willen krijgen in de hypotheekindustrie*. 

*Heb je ervaring in de hypotheekindustrie, dan kun je desgewenst alleen dag 2 en 3 volgen.

Werkvormen

Interactief programma. Aan de hand van casuïstiek en oefeningen uit de dagelijkse praktijk van de hypotheekindustrie, ga je actief aan de slag met de materie. De deelnemers krijgen aan het einde van de 2e dag een praktijkopdracht als huiswerk mee om een klant- of productpropositie te ontwikkelen. De propositie wordt op de 3e dag uitgewerkt. Aan het eind van de opleiding hebben de deelnemers een realistische propositie ontwikkeld, waarmee ze direct binnen de eigen organisatie aan de slag kunnen.

Kosten

De kosten voor deze eendaagse training bedragen € 1.750,00 excl. btw. Dit bedrag is inclusief opleidingsmateriaal, koffie, thee en lunch en borrel aan het einde van de 2e dag.

VroegboekkortingAls je je minimaal twee maanden voor de start van de opleiding inschrijft, krijg je 10% korting.

Vol = vol: Wees er tijdig bij want het aantal plaatsen is beperkt. 

Inlichtingen

Voor inlichtingen kun je terecht bij Nony Verschoor:
Mail: nverschoor@hypsotech.nl
Telefoon: 06 11 38 41 82

Inschrijving

Je kunt je inschrijven via onze website: https://www.hypsotech.nl/inschrijfformulier/Maar natuurlijk kun je ook rechtstreeks contact met ons opnemen.

Waarmee kunnen we u helpen?

Heeft u interesse? Wij nemen graag met u contact op om onze diensten toe te lichten.